23 Kasım 2005 / Sabah / Leonardo de Mango
- November 23, 2005
Ressam mezarına kavuştu
İtalya’dan gelen işadamı ordusunun gündemi yatırımlar… Ancak arada bir de mezar ziyareti var… 75 yıl önce İstanbul’da ölen ve kemikleri bir kutuda saklanan Türk dostu ressam Leonardo de Mango için sonunda bir mezar yapıldı… Mango’nun sergisinin açılışını da İtalya Cumhurbaşkanı yapacak.
Ruhu, hak ettiği huzura 75 yıl sonra kavuşacak
1930’da İstanbul’da öldüğünde, kimsesizler mezarlığına gömülen İtalyan ressam De Mango, iki hafta önce bir mezara kavuştu. Yarın da İtalyan heyeti tarafından ziyaret edilecek.
Türkiye’ye resmi bir ziyaret düzenleyen Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin beraberindeki İtalyan heyeti, bir yandan iş dünyasını ilgilendiren temaslarda bulunurken, bir yandan da ‘ruhani projelere’ imza atıyor. Heyettekiler yarın, 1930 yılında İstanbul’da yaşamını yitiren ve kemikleri 75 yıldır Feriköy Latin Katolik Mezarlığı’ndaki bir kutuda saklanan, ünlü İtalyan ressam Leonardo De Mango’nun iki hafta önce defnedildiği mezarı başında dua edecek. Cumhurbaşkanı Ciampi ise bugün De Mango’nun 110 eserinin bulunduğu Dolmabahçe Sarayı’ndaki “Beyoğlu’nda Bir Oryantalist Leonardo De Mango” adlı sergininaçılışını yapacak.
BEŞ PARASIZ ÖLMÜŞTÜ
1843 yılında İtalya’da dünyaya gelen ve 47 yıl İstanbul’da yaşayan ressam, 1930 yılında Beyoğlu’ndaki Fransız Sokağı’nın başındaki merdivenlere yığılarak yaşamını yitirmişti. Öldüğünde fakirlik çektiği ve hatta bir tas çorba karşılığında eserlerini satar hale geldiği belirtilen ve “Doğu’yu konuşturan ressam” olarak bilinen De Mango, ölümünün ardından Feriköy Latin Katolik Mezarlığı’nın kimsesizler bölümüne gömülmüştü. Aradan beş yıl geçtikten sonra ise kemikleri çıkarılarak bir kutuya yerleştirilmiş ve aynı mezarlığın kemik çekmecesine konulmuştu. Çok sayıda esereimza atan Mango aynı zamanda Sanayi-i Nefise Mektebi’nin (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) yağlıboya bölümünü kurarak bir süre hocalık da yapmıştı.
ANIT MEZARA KAVUŞUYOR
Bu ünlü ressamın bir mezarının dahi olmadığını ilk fark eden ise koleksiyoner işadamı Erol Makzume oldu. Makzume, İtalyan İşçi ve Yardımlaşma Derneği’nin de katkılarıyla Feriköy Latin Katolik Mezarlığı’nda bir yer satın aldı ve sanatçının yıllarca kemik çekmecesinde bir kutuda duran kemikleri iki hafta önce bu mezara defnedildi. Makzume, “Perşembe günü Vatikan Büyükelçisive İtalyan işadamlarının da katılımıyla Mango’yu mezarı başında anacağız. Önümüzdeki günlerde ise Mango için anıt mezar yapılması için çalışacağız” diyor.
110 ESERİ SERGİLENECEK
Mango’nun ölümünün 75’inci yıl anısına Dolmabahçe Sarayı’nda bugün açılacak olan ve TBMM Milli Saraylar, İtalyan Kültür Merkezi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından ortak düzenlenen sergide, ressamın 110 eseri sergilenecek. Eserlerin 10’u İtalya’dan getirilirken, 100 tanesi ise Aydın Doğan, Erdoğan Demirören, Erol Makzume, Hasan Yeşilkaya, Metin Mızraklı gibi koleksiyonerlerden toplandı.
İnci DÖNDAŞ – HABER MERKEZİ